Home Raports RAPORT DE ACTIVITATE 2020

RAPORT DE ACTIVITATE 2020

by transylvania college

Este bine cunoscut faptul că profesorii și dascălii au, poate, una din cele mai stresante dar și foarte importante meserii. De aceea, în ajutorul lor a venit trainingul online ,,Starea de bine a Profesorilor: o călătorie conștientă”, care face parte din programul „Profesori Fericiți” pentru România”, o inițiativă creată de Simona Baciu, co-autoarea cărții ,,Profesorul din tine”. Cursurile au început în februarie 2020 și vor continua și anul acesta până când va ajunge în toate județele din țară, avându-i ca parteneri pe Herlitz România și Azomureș.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în sala de ședințe a Hotelului Privo din Târgu Mureș marți, 13 aprilie, inițiatoarea programului a declarat că în cadrul acestuia își propune să se vorbească despre starea de sănătate mentală a profesorilor, lucru despre care, până acum, s-a discutat prea puțin în România. Primul eveniment dedicat stării de bine a profesorilor a avut loc la data de 15 februarie 2020, la Târgu Mureș.

„Acest program a venit în întâmpinarea profesorilor. Noi, ca dascăli, vrem să investim în oameni, în dascălii care ne formează copiii. De aici a venit și ideea acestui program „Profesori fericiți pentru România”. Am pregătit primul seminar cu 30 de directori de școli cărora le-am prezentat programul și importanța stării de bine a sănătății emoționale și mentale a dascălului. Nu suntem obișnuiți să vorbim despre acest lucru. Acea întâlnire a fost primită cu o foarte mare deschidere. Ne-a dat curajul și am organizat prima întâlnire cu 40 de profesori. Vreau să încep prin a recunoaște contribuția și încrederea pe care a avut-o Herlitz România și Pelican în dascăli. Doresc să salut și parteneriatul cu Azomureș care au venit alături de noi și care au încredere că dascălii României merită să fie susținuți. Am început cu mult entuziasm, cu 40 de profesori și 30 de directori și inspectori școlari. Visul nostru era să livram o serie de ateliere pentru 150 de profesori și 50 de directori de școli pe parcursul următoarelor 5 luni. Apoi, a venit pandemia și ne-am adaptat noilor condiții. Așa am creat acest curs online, de 5 săptămâni, în cadrul căruia profesorii lucrează zilnic pentru a învăța și a implementa o noua cultură educațională. Aveam 60 de locuri pregătite pentru a putea oferi asistență și ghidaj fiecărui profesor în parte. Spre surprinderea și bucuria noastră, s-au înscris peste 150 de profesori si ne-a fost foarte greu sa facem o departajare”, a transmis Simona Baciu.

O misiune pentru viitor

Dorința primară a programului este de a oferi profesorilor un curs inovativ, ce are la baza cercetarea în domeniul neuroștiințelor pe tema dezvoltării socio-emoționale, a rezilienței si a stării de bine. Profesorii vor învăța tehnici ce îmbină bunătatea și grija de sine, cu sănătatea emoționala și fizică, fapt care se va reflecta în comportamentul și rezultatele academice ale elevilor.

„Scopul programului nostru este acela de a veni în sprijinul și în susținerea cadrelor didactice, a profesorilor din învățământul preuniversitar pentru a-i ajuta să depășească momentele în care spunem „nu mai putem”. Să se uite la acele momente ca la momente de creștere și momente în care pot învăța despre ei. Pentru că atunci când învățăm despre noi îi învățăm pe elevii noștri despre viață. Ca o invitație deschisă pentru ceea ce noi numim dezvoltatrea socio-emoțională, atât a copilului, cât și a noastră ca și dascăli. Pentru prima dată în România am început să vorbim despre sănătatea emoțională a profesorului și a elevului și vrem să vă spunem că avem multe ecouri. Atunci când devenim conștienți de noi începem să facem primii pași pentru a găsi soluții”, a specificat Simona Baciu.

Citește articolul complet aici

You may also like

Leave a Comment