Home News and Events Cartea „Blue and Yellow – Hope for Ukraine” își propune să adreseze emoțiile cauzate de stresul și trauma contextului actual din Ucraina

Cartea „Blue and Yellow – Hope for Ukraine” își propune să adreseze emoțiile cauzate de stresul și trauma contextului actual din Ucraina

by transylvania college
Cu o experiență de peste 25 de ani în organizarea de activități extracurriculare, Fundația Transylvania College s-a alăturat misiunii de susținere emoțională a refugiaților din Ucraina. Sub îndrumarea Simonei Baciu, o echipă de experți din Statele Unite ale Americii, Polonia, Marea Britanie și România a identificat principalele nevoi ale persoanelor refugiate și a ajuns la conturarea unui nou proiect destinat persoanelor afectate de evenimentele din Ucraina. În acest mod a luat naștere cartea „Blue and Yellow – Hope for Ukraine”, scrisă în limba engleză, ucraineană, română, poloneză, rusă și cehă. Exemplarele cărți vor fi distribuite gratuit persoanelor refugiate în România și se va desfășura în decursul lunilor aprilie și mai ale acestui an. 

Menirea cărții

Scopul cărții de colorat „Blue and Yellow – Hope for Ukraine” este de a oferi suport emoțional copiilor și adulților marcați de evenimentele tragice, apărute odată cu izbucnirea conflictului militar din Ucraina. Cartea este dedicată tuturor persoanelor refugiate sau a celor aflate în proximitatea zonei de conflict, indiferent de vârsta pe care o au și locul din care vin. Simona Baciu, membru fondator al organizației Tapestry Intergenerational Education Foundation – TIEF și fondator al Fundației Transylvania College, adaugă următoarele: „Este cu adevărat nevoie de ajutorul și susținerea noastră. În primul rând, ne gândim la nevoile primare, cum sunt mâncarea, apa, un loc de dormit, lucruri necesare pentru a te simți în siguranță. Pe lângă acestea, acordarea sprijinului emoțional este la fel de importantă pentru păstrarea sănătății fizice și emoționale, fapt pentru care trebuie să preîntâmpinăm, pe cât posibil, apariția efectelor negative, atât pe termen scurt, cât și lung.” Cartea „Blue and Yellow – Hope for Ukraine” a apărut la inițiativa unui grup internațional de profesioniști (psihologici, educatori, designeri și artiști din toată lumea), din care face parte și Simona Baciu. Fiecare persoană a simțit nevoia să se implice și să ofere ajutorul necesar realizării acestei cărți. Echipa Fundației Transylvania College din România a contribuit, de asemenea, la conceperea cărții, precum și la distribuirea acesteia. 

De ce terapia prin artă?

Arta plastică este o formă accesibilă și eficientă de transpunere a gândurilor, trăirilor, emoțiilor și sentimentelor, care poate duce, pe lângă alte metode cunoscute, până la reducerea stresului. Cărțile de colorat printate pot fi un suport pentru persoanele care își exprimă cu greu stresul sau traumele prin scris sau verbal, fapt pentru care, odată folosite, ele pot dezvălui emoțiile oamenilor cu o mai mare acuratețe. Lucrând alături de copiii și profesorii din Ucraina, în cadrul programului de susținere emoțională și educațională desfășurat la Transylvania College, au fost identificate nevoile persoanelor afectate de conflictul militar din Ucraina. Terapia prin artă este una dintre tehnicile prin care persoanele care se confruntă cu traume sau stres, își pot exprima emoțiile, conducând la o diminuare a tensiunilor și durerilor, de multe ori simțite la nivelul corpului, și la ameliorarea problemelor de somn (Art Therapy, Journal of the American Art therapy Association (Vol.34, 2017, Issue 1). A fost demonstrat științific faptul că, „odată ce suntem concentrați la coloratul formelor și figurilor, fără a fi depășite liniile delimitatoare, suntem atenți la prezent, la ceea ce se întâmplă acum, fără a fi îngrijorați de trecut sau viitor”, susține dr. Sally Baas, psiholog și Președinte al Tapestry Intergenerational Education Foundation.

Perspective de viitor

„Blue and Yellow – Hope for Ukraine” este prima carte dintr-o colecție de trei și a fost realizată sub îndrumarea artistului britanic Adrian Fisher, recunoscut pe plan mondial pentru creațiile unicate puse sub semnul stilului său artistic denumit Geomitica. Următoarele două cărți vor avea ca inspirație labirintul și puzzle-ul. Cele 1.000 de cărții printate în România vor fi distribuite gratuit. Mesajele transmise de paginile colorate vor fi analizate de o echipă de psihologi din cadrul organizației TIEF. Specialiștii implicați vor oferi consiliere psihologică, necesară pentru susținerea emoțională a persoanelor refugiate. 

You may also like

Leave a Comment